The Edge

theedge

David Howell Evans is de gitarist van U2, en is beter bekend als The Edge. David Evans wordt geboren in het Barking Maternity Ziekenhuis in Essex in het oosten van Londen, als zoon van Garvin en Gwenda Evans die afkomstig zijn uit het plaatsje Llanelli in Wales. Op tweejarige leeftijd verhuist hij met zijn ouders en oudere broer Dik Evans naar Dublin. Daar groeide hij op als een rustige maar zeer intelligente jongen. Hij deed het goed op school eerst op St. Andrew’s Primary School en vervolgens op de Mount Temple voor dat hij de toekomstige bandleden zou ontmoeten wilde hij naar de universiteit om arts of ingenieur te worden.

In de herfst van 1976 zag hij Larry’s briefje op de Mount Temple Comprehensive High School waarop een oproep stond wie geïnteresseerd is voor het vormen van een band moest zich melden bij Larry Mullen.jr. dave was de eerste die reageerde en ging met zijn broer Dick naar de eerste bijeenkomst bij Larry thuis. De Edge toonde zijn gitaarwerk, en de chemie tussen de groep was duidelijk vanaf het begin. 

Vroeg in de carriere werd Dave door Bono als de Edge gedoopt. De bijnaam is geïnspireerd in het begin door de sterke eigenschappen van zijn gezicht, maar ook voor zijn scherpe geest en de manier waarop hij altijd dingen observeerde.

Ondanks zijn eerdere academische ambities kwam hij toen hij klaar was met de middelbare school met het verhaal naar zijn ouders, om een jaar vrij te nemen om te zien waar de band en hun muziek hem zou brengen.

Kort na de vorming van de band, Dave, Bono en Larry raakte betrokken bij de in Dublin gevestigde christelijke groep Shalom. Echter de betrokkenheid bij Shalom van de drie veroorzaakte wrijving binnen U2,de niet gelovige Adam vond dat de drie meer met hun geloof bezig waren dan met de band. De drie verlaten uiteindelijk Shalom om zich helemaal op de band te richten. In eerste instantie had Dave er moeite mee en stond op het punt de band te verlaten tijdens de “oktober” tour. Maar hij nam het advies van Bono aan om zijn hart te volgen en naar een redelijk termijn van bezinning koos Dave toch voor de band. The Edge besefte snel dat er geen probleem was met het combineren van zijn geloof en levenstijl, het waren anderen die er problemen mee hadden. The Edge zij hierop: er was geen probleem. Het was het probleem van andere mensen.

Op 12 juli 1983 trouwt David Evans met zijn middelbare-schoolvriendin Aislinn O’Sullivan. Samen krijgen ze drie dochters Hollee , Arran en Blue Ange , maar het echtpaar gaat rond 1991 uit elkaar. De officiële scheiding vond plaats in 1996. In de wandelgangen wordt wel gezegd dat veel van de songteksten die Bono schreef voor het U2-album Achtung Baby, beïnvloed waren door de scheiding. Tijdens de ZooTV-tour ontmoet David Evans de Amerikaanse danseres Morleigh Steinberg, en enkele jaren later, op vier oktober 1997 wordt Evans voor de vierde keer vader van een dochter, Sian. Moeder Morleigh schenkt David Evans twee jaar later ook een zoon, Levi. Op 18 juni 2002 treedt hij met Morleigh in het huwelijk.

Het onmiskenbare gitaarwerk van The Edge is een van de handelsmerken van U2. De karakteristieke en fascinerende geluiden en de emoties maakt hem een van de meest gerespecteerde gitaristen in de muziek wereld.

Zijn vocale talenten zijn ook al vaker gebruikt bij verschillende U2 songs, zijn eerste teksten waren te horen op het album “War” bij het nummer “seconds”. Later kwamen er nummers bij als “Van Diemen’s Land” en “Numb” er volgde zelfs een solo van het nummer “Sunday Bloody Sunday” tijdens de Popmart tour. In 1986 bracht hij een solo album,de soundtrack van de film “Captive”.

In 2000 met het album “All That You Can’t Leave Behind” liet The Edge de experimentele sound van electro en dance van de vorige albums achter zich en keerde terug naar het oude U2 geluid. Hij zette deze trend voort in 2004 op het album “How to Dismantle an Atomic Bomb”.

Hoewel alle bandleden al lang individuele aanhangers van organisaties zoals Greenpeace en Amnesty International waren duurde het tot 2005 dat The Edge Music Rising oprichte samen met Bob Ezrin en Henry Juszkiewicz met als doel het herstel van de muzikale cultuur in het gebied dat getroffen werd door de orkaan “Katrina”. Het doel van de organisatie was in eerste instantie te voorzien in vervanging van instrumenten uitsluitend aan die professionele musici die waren getroffen door de storm. Maar nu worden de instrumenten aangeboden aan getroffen kerken en scholen. Sindsdien is The Edge ook aangesloten bij door de overheid gesteunde organisaties de “New York Food Bank” en “Mencap Noord-Ierland”.

The Edge blijft zich op alle niveaus van zijn spel, verzetten tegen de rock n roll clichés. Zijn onconventionele houding ten opzichte van zijn vak is misschien het best samengevat door zijn bekentenis als: “Ik denk dat ik uiteindelijk geïnteresseerd ben in muziek. Ik ben een muzikant. Dat is het verschil tussen wat ik doe en wat veel gitaar helden doen”.