Larry

LARRY

Lawrence Joseph Mullen is geboren en getogen in Artane, gelegen ten noorden van Dublin, op 60 Rosemount Avenue. Hij moest de “Junior” toevoegen aan het einde van zijn naam om zich te onderscheiden van zijn vader Larry Mullen.

Voor dat Larry bij U2 speelde deed hij drummen bij de Post Office Workers Union Band, en voor drie weken bij de  Artane Boys Band. Enkele van zijn vroegste optredens zijn onder meer de St. Patrick’s Day Parade op O’Connell Street, de muziektent bij St. Stephen’s Green en op de pier in Dun Laoghaire.

Laary’s muziek carrière begon toen hij acht jaar was met piano les helaas had hij geen zin in de theorie les en het bestuderen van de muziek schalen in 1971 stapte Larry over naar het drummen. Hij begon met drum lessen bij Ierlands beste drummer Joe Bonnie. Toen Bonnie stierf zette een jaar later de dochter van Bonnie  Monica de lessen voort. Larry keerde nog een keer terug naar de piano namelijk tijdens de vertigo tour bij het nummer “Jahweh” .

Zijn zuster Cecilia kocht  zijn eerste drumstel in 1973 voor £ 17. Hij plaatste een bericht  voor bandleden op de beruchte Mount Temple Comprehensive School in de herfst van 1976, en op 25 september 1976, begonnen de audities in zijn keuken. Larry wilde dat de naam van de band “The Larry Mullen Band” heette. 

Larry beschouwde zijn leven als vrij normaal. Echter, Larry’s oudste zus, Maria, overleden in 1973. Vijf jaar later overleed zijn moeder bij een verkeersongeval. Hij zegt in U2 by U2, In sommige opzichten, beide gebeurtenissen bepaald het soort persoon die ik ben geworden. Het overlijden van zijn moeder zette hem in de goeie richting t.o.v. de band.

Larry verliet in 1978 de school na het behalen van het examen Intermediate Certificate. In 1978 toen de band een platencontract probeerde in de wacht te slepen werkte Larry bij de afdeling inkoop van Seiscom Delta een bedrijf dat in computer programmering deed.

In de beginjaren van U2 moest Larry een aantal optredens en fotoshoots missen omwille van de baan bij Seiscom Delta. Voor de optredens had Larry een stand-in geregeld genaamd Eugene uit het noorden van Dublin hij werkte bij een rock band genaamd Stryder. Toen Larry gewond werd op zijn werk door met zijn motor over zijn teen te rijden werd zijn plaatst bij U2 ingevuld door Eric Briggs op drums. Bono zegt in U2 by U2 dat de overige drie band leden met de gedachte speelde om Larry uit de band te verwijderen, ze dachten dat Larry U2 niet serieus genoeg nam. Tijdens de eerste opname sessie voor CBS records werd gesuggereerd dat Larry moest worden ontslagen vanwege zijn onvermogen het tempo bij te houden.

Bono sprak met Larry over een lokale christen gemeenschap groep. Voorafgaand aan dat Larry groeide op met een katholieke achtergrond. Larry, Bono en The edge woonden de Bijbelstudies met sommige van hun vrienden bij. Ze raakten bevriend met leden van de Shalom christelijke groep. Toen larry, Bono en The Edge te horen kregen dat ze met rock and roll moesten stoppen i.v.m. met het geloof, kozen ervoor om de christelijke groep te verlaten. Larry zei over Shalom in U2 by U2, “Het idee bij de christelijke gemeenschap is  dat mensen iet van hun leven zouden maken en onder strikte christelijke normen, Als je jong bent en beïnvloedbare dat klinkt allemaal ideaal. Maar er is iets vreselijk mis met dit concept. Het was een beetje zoals, hoe groter de verbintenis die u maakt, hoe dichter je bij de hemel komt. Er was een enorme druk om dit pad te volgen en wat het nog vreemder maakte was dat het niet van het kerk leiders kwam maar van onze vrienden. Ik heb er veel van geleerd, ik kreeg een geloof wat daarvoor niet had en het is nog steeds bij me.

Larry is al bijna 30 jaar samen met Ann Acheson, ze ontmoette elkaar tijdens het eerste jaar Mount Temple. Samen hebben ze twee zonen en een dochter namelijk Aaron Elvis geboren op 4-10-1995, Ava geboren op 23-12-1998 en Ezra geboren in februari 2001. Larry spreekt zelden over zijn privé leven.

Door een verwonding tijdens de The Joshua Three tour heeft Larry veel last van zijn rug.   Bill Flanagan zegt in zijn boek “tot het einde van de wereld” : Bono zegt dat Larry verschillende dokters heeft geprobeerd tot hij bij een Duitse arts terecht komt die ingesteld is als holistische genezer en starte met het geven van bloed van een stier. Larry’s Ierse arts weigert het te accepteren maar Larry voelt zich er prima en vliegt geregeld naar Duitsland om zich te laten behandelen.

Zijn bekroonde carrière omvat 22 Grammy Awards, de Rory Gallagher Musicus van het Jaar Award van tijdschrift Hot Press, acht Brit Awards, een Golden Globe Award en vele andere uit verschillende muziek tijdschriften, vakbladen en TV-stations. Hij was genomineerd voor een Oscar in 2003 voor “The Hands That Built America,” hetzelfde lied dat de Golden Globe won in dat jaar.

Naast U2 heeft Larry sommige projecten gedaan met artiesten als Nanci Griffith, Daniel Lanois, Emmylou Harris, Robbie Robertson, Paul Brady en BB King en anderen. Hij werkte ook met collega Adam Clayton aan de soundtrack van Mission: Impossible.

Bekend om zijn liefde voor Harley Davidson motoren reed hij allen al tijdens de ZOOTV tour meer als 15,000 kilometer van het ene optreden naar het andere. Hij is ook een groot fan van Elvis Presley en van het Ierse nationaal voetbal elftal.