Bono

bono

Bono is de zanger van U2, een van de populairste en meest invloedrijke rockbands van de laatste 30 jaar. Bono is aanbeden en bewonderd, zowel binnen als buiten de muziekindustrie. Bono is mede oprichter van organisaties zoals DATA en de ONE-campagne en vind hij diep respect bij politici en mondiale staatslieden als ook muziekliefhebbers.

Het is misschien niet verrassend dat Bono’s ongebruikelijk volwassen bestaan werd voorafgegaan door een minder dan gewone opvoeding. Geboren in het noorden van Dublin voorstad van Ballymun, Paul Hewson was het tweede kind van de katholieke vader Brendan Robert Hewson , en protestantse moeder Iris Elizabeth Rankin. Als kind was Paul Hewson vroegrijp, uitgesproken en een attente jongen, wiens vroege ervaringen veel voor zijn latere leven betekende. 

Zijn opleiding begon op “The Inkwell”, een kleine protestantse kerk van Ierland junior school. Zijn opleiding werd voortgezet op “t. Patrick’s Cathedral Choir”. Bono was er niet gelukkig en verliet na een jaar de school wat leidde tot zijn inschrijving in 1972 op de Mount Temple Comprehensive middelbare school. Paul paste zich goed aan in zijn nieuwe omgeving en was er zeer gelukkig.

Maar op de leeftijd van 14, kreeg hij een tragische en verwoestende verlies toen zijn moeder overleed aan een hersenbloeding bij het bijwonen van de begrafenis van haar eigen vader.

Vanaf dit moment werd thuis Paul’s leven aanzienlijk traumatisch. Ondanks de pogingen van zijn vader om het gezin bijeen te houden.

Het was niet lang na de dood van zijn moeder dat Paul ook zijn nieuwen bijnaam kreeg “Bono Vox”, als variatie op “Bona Vox” dat “goede stem” betekent. Naar verluidt hebben vrienden Gavin Friday en Derek Rowan zich tot deze naam laten inspireren door “BonaVox Hearing Aids”, een winkel in gehoorapparaten die zich bevindt aan de O’Connell Street in de Ierse stad Dublin. Na verloop van tijd liet hij “Vox” uit de naam vallen en bleef alleen “Bono” over.

Bono was verre van uitzonderlijk als student, hij had een gevoel voor geschiedenis en kunst, en werd een enthousiast en deskundig schaker. Echter, hij was misschien wel het meest bedreven in het navigeren op het gebied van romantiek en het onderhouden van veel vriendinnen. In 1976 kreeg hij verkering met Alison Stewart (Geb. 23 maart 1961) beter bekend als Ali. Ze trouwden uiteindelijk op 21 augustus 1982, ze hebben vier kinderen namelijk: Jordan (geb. 10 mei 1989), Memphis Eve (b. 7 juli 1991) hebben, Elijah Bob Patricius Guggi Q (geboren 17 augustus 1999), en John Abraham (b. mei 20, 2001). Tot op de dag van vandaag leven ze in Dublin.

Ondanks zijn aanvankelijke ambitie om acteur te worden reageerde Bono toch op de advertentie van de 14 jaar oude Larry Mullen.jr.

Kort na de vorming van de band, Bono, Edge en Larry raakte betrokken bij de in Dublin gevestigde christelijke groep Shalom. Echter de betrokkenheid bij Shalom van de drie veroorzaakte wrijving binnen U2,de niet gelovige Adam vond dat de drie meer met hun geloof bezig waren dan met de band. De drie verlaten uiteindelijk Shalom om zich helemaal op de band te richten. Bono christelijk geloof speelde een grote rol in zijn leven, maar op een manier die grotendeels vrij was van de invloed van de reguliere kerk.

Meteen vanaf het begin van zijn tijd bij U2 had Bono een goede verstandhouding met zijn fans tijdens de eerste optredens in kleine pubs en clubs danste Bono op tafels, kuste vriendinnen van mensen en dronk hun wijn op. Misschien wel het bekends voorbeeld was tijdens Live Aid in 1985, toen halverwege “Bad” Bono van het podium sprong en een meisje uit het publiek trok om mee te dansen, wat hij later bij verschillende optredend herhaalde.

Deze handelingen werden niet altijd positief ontvangen. Aan het eind van de jaren ’80, Bono was geworden zoiets als een Messias figuur, met zijn vaak politiek geladen uitspraken.

Bono is al lange tijd betrokken bij een scala van zaken buiten U2. Zijn werk als activist, grotendeels als gevolg van zijn christelijke overtuiging, begon tijdens Live Aid. Hij reisde met zijn vrouw Ali naar Ethiopië om te werken in een voedsel kamp. Bono ging ook naar Midden-Amerika in 1985, om de schade die aangericht was door de gesteunde operaties van de VS in Nicaragua en El Salvador.

In de jaren 1990, voerde hij met Greenpeace actie tegen de kerncentrale Sellafield in het noorden van Engeland en vestigde de aandacht op het conflict dat woedde in Bosnië, door samen te werken met de Amerikaanse journalist Bill Carter tijdens de Zoo TV tournee.

Sinds de eeuwwisseling is Bono constant bezig geweest als woordvoerder om Derde Wereld schuld te beëindigen. Verder hield hij zich bezig met het AIDS probleem en de extreme armoede in Afrika tevens was hij de mede oprichter van de organisaties DATA (Debt, Aid, Trade, Africa) , ONE- campagne, Make Poverty History (USA) en Make Poverty History beweging (UK). Bono was al even belangrijk bij het uitvoeren en het helpen organiseren (samen met zijn vriend Bob Geldof) van de Live 8-concerten in 2005, een reeks evenementen over de hele wereld bedoeld om de wereldleiders onder druk te zetten om meer hulp voor de Derde wereld Landen.

In 2005, Bono, Ali, en mode ontwerper Rogan Gregory, creëerde de maatschappelijk bewuste kledinglijn EDUN. Deze kleding voor mannen en vrouwen streeft naar eerlijke handel en duurzame groei door de productie van de kleding in arme gemeenschappen te doen in een milieuvriendelijke omgeving en verkocht tegen een eerlijke prijs.

In 2006 is er een campagne genaamd RED opgericht door Booby Shriver en mede oprichter Bono. Dit initiatief streeft ernaar om grote bedrijven met wereldwijde merken ervan te overtuigen een gedeelte van de winst te doneren aan het Wereldfonds voor aids, tuberculose en malaria.

Dit initiatief streeft naar grote bedrijven met wereldwijde merken ervan te overtuigen om specifieke lijnen van de producten, waarvan een gedeelte van de winst zal worden gedoneerd aan het Wereldfonds voor de aids, tuberculose en malaria te verkopen.oor al zijn werk krijgt Bono tal van onderscheidingen hij werd onderscheiden met de Free Your Mind Award tijdens de MTV Europe Awards in Dublin, erkenning van zijn werk voor rekening van de Jubilee 2000-project, geridderd in Groot-Brittannië, de Legion d’honneur in Frankrijk, en twee nominaties voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Buiten U2 en politieke activiteiten heeft Bono ook in de filmindustrie gewerkt, hij schreef samen met scenarioschrijver Nicholas Klein de muziek voor de film “The Million Dollar Hotel”. Er was tevens een korte verschijning van Bono in deze film, zijn tweede filmrol was in “Entropie” een film gemaakt door “Rattle and Hum” regisseur Phil Joanou. Hij verscheen ook in 2007 in Julie Taymor film “Across the Universe”. Daarnaast speelde hij samen met de leden van U2 in U2 3D, een film van de Vertigo tournee in Zuid-Amerika gefilmd in 3D-formaat.

Maar ondanks al zijn invloed tussen de rijke en beroemde mensen ligt Bono’s invloed meer bij de miljoenen gewone mensen die geïnspireerd zijn door Bono en U2 om van de wereld een betere plek te maken.