Biografie

U2 is een van de weinige bands die in drie decennia zoveel succes heeft bereikt zowel op de zakelijke kant als op de artistieke kant. Door het combineren van een origineel geluid met eerlijke teksten en een uitdagende sociale boodschap, verdiend U2 het respect van hun collega's en critici en niet te vergeten de fanatieke U2 overal volgende horde FAN

 • Begin Jaren van U2

U2 begon op 25 september 1976 op de Mount Temple Comprehensive School in Dublin onder de naam Feedback. Larry Mullen jr. had een blaadje opgehangen in de schoolkantine waarop je je kon aanmelden voor de band.Bono reageerde, waarbij hij zei dat hij kon gitaarspelen en zingen, wat hij allebei (zoals hij in een interview later zei) niet kon. Ook The Edge reageerde. Adam Clayton zou er - volgens een interview - bijgevraagd zijn; "Hij zag er zo stoer uit, als hij bij de band zou komen, zouden we vast populair worden". De toen gevormde band bestond nog uit vijf leden; naast de uiteindelijke U2-bezetting was dat Dik Evans (de broer van The Edge) op gitaar. Begin 1978 veranderde de band zijn naam in The Hype. In die periode verliet Dik Evans de band. Vrijwel tegelijkertijd wijzigt de band op advies van de Ierse zanger en reclameman Steve Averill zijn naam in U2 (de naam van het in 1960 boven Rusland neergehaalde Amerikaanse spionagevliegtuig). Op 15 oktober 1980 speelde de band voor het eerst in Nederland, in De Melkweg te Amsterdam. De band ontwikkelde op de eerste albums, Boy (1980) en October (1981), evenwel een eigen en duidelijk herkenbare stijl. Vooral in de beginjaren heeft het christelijke geloof een sterke invloed op de songteksten van U2, wat met name te merken is aan nummers als "I will Follow", "Gloria" en "With a Shout (Jerusalem)".

In 1983 werd het album ‘War’ uitgebracht. Twee nummers van dit album werden hits over de hele wereld: ‘New Year’s Day’ en het krachtige ‘Sunday Bloody Sunday’, dat teruggrijpt op het bloedbad van zondag 30 januari 1972 , waarbij dertien doden vielen tussen demonstranten en het Britse leger in Derry, Noord-Ierland.

‘The Unforgettable Fire’ uit 1984 heeft een breder en donkerder geluid dan de voorgangers en biedt met 'Pride (In the Name of Love)', 'Bad' en 'A Sort of Homecoming' enkele van de beste songs die U2 ooit heeft opgenomen. Samen met Clannad brengt Bono in 1985 het nummer 'In A Lifetime' uit, wat in Nederland de elfde plek haalt in de hitlijsten.

Een grootse wereldtournee volgt, waarbij de band voor de derde maal op rij het Torhout/Werchter-festival aandoen en op indrukwekkende wijze verschijnen op Live Aid.

 • ‘The Joshua Tree’

‘The Joshua Tree’  uitgebracht in 1987 wordt door velen beschouwd als het hoogtepunt in het oeuvre van U2, er werden wereldwijd meer dan 25 miljoen exemplaren van verkocht. ‘The Joshua Tree’ is het snelst verkopende album in Groot-Brittannië en U2 krijgt Grammy Awards voor het beste album en voor het beste rockoptreden.

 • ‘Rattle and Hum’

Hierna volgde het album ‘Rattle and Hum’ uit 1988 en de gelijknamige documentaire over de band. ‘Rattle and Hum’ is een hommage aan Amerikaanse muziek. Het is een mengelmoes van covers en eigen nummers, zowel in studio's als bij concerten opgenomen. De single 'Desire' wordt de eerste Amerikaanse nummer één-hit voor U2, maar de naar het album genoemde concertfilm flopt jammerlijk.  

 • Jaren 90

De band was op dat moment zo in de belangstelling dat het bijna het einde betekende van U2. De bandleden trokken zich terug voor een lang verblijf in Berlijn. Het resultaat was het album Achtung Baby (1991), dat door verschillende critici tot de tien beste albums aller tijden wordt gerekend.

De band zocht een nieuwe stijl: De Zoo TV-tour en het album Zooropa (1993) hadden als thema een parodie op de amusementsindustrie. Nadat Larry Mullen en Adam Clayton de soundtrack van Brian De Palma's ‘Mission: Impossible’ hebben verzorgd, brengt U2 in 1997 Pop uit, een degelijk, maar wat te fragmentarisch album dat geen commercieel succes wordt. De plaat wordt gevolgd door de gigantische en ironische Pop Mart-concertreeks . Hoewel Pop Mart in de rest van de wereld voor uitverkochte stadions zorgt, reageert Amerika flauw en worden er verschillende concerten afgelast.

 • ‘How to Dismantle an Atomic Bomb

In het jaar 2000 werkt zanger Bono mee aan een film van Wim Wenders. De film die Bono in samenwerking met Wenders schrijft en produceert heet ‘The Million Dollar Hotel' en vertelt het verhaal van een vreemd hotel vol verschoppelingen. De Elevation-tour, volgend op het album All That You Can't Leave Behind (2000), was veel kleinschaliger. Dit album was wel weer ouderwets succesvol. Er gingen bijna 12 miljoen exemplaren van over de toonbank. Na een paar jaar relatieve stilte verscheen op 22 november 2004 het volgende album van de band: ‘How to Dismantle an Atomic Bomb’. De eerste single hiervan, ‘Vertigo’, was wereldwijd een groot succes. De single ‘Sometimes You Can't Make It on Your Own’ en 'One Step Closer' heeft Bono geschreven ten tijde dat zijn vader Bob Hewson stervende was aan de gevolgen van kanker. ‘Sometimes You Can't Make It on Your Own’ heeft Bono ook gezongen tijdens de begrafenis van zijn vader.In 2005 wordt de band geïntroduceerd in de Rock 'N' Roll Hall Of Fame.

 • ‘No Line on the Horizon’

Vanaf september 2007 werkte U2 aan een nieuw album,voor het uitkomen van het nieuwe album bracht U2 in juli de geremasterde versies uit van hun eerste 3 albums, "Boy", "October" en "War" in 2007 deed U2 hetzelfde met "The Joshua Tree" en in 2010 volgde het album ‘The Unforgettable Fire’ uit 1984.

Op 19 januari 2009 ging de nieuwe single ‘Get on Your Boots’ wereldwijd in première en op 27 februari 2009 werd het nieuwe album uitgebracht, genaamd ‘No Line on the Horizon’. De eerste single 'Get On Your Boots' laten ze voor het eerst horen tijdens de uitreiking van de Grammy Awards. Het album is geproduceerd door Brian Eno, Danny Lanois en Steve Lillywhite. Ze startte de opnamen in Marokko en gingen daarna verder in de Dublin Studio, New York's Platinum Sound Recording Studio's en Olympic Studio's in Londen. Ze hebben sinds 2007 aan dit album gewerkt.

 • 360° Tour 2009

Begin Juli 2009 werd hun 360° tour gestart, met een spectaculair podium , op zaterdag 30 juli 2011 kwam er een einde aan de 360º tour, U2 gaf die zaterdag in het Canadese Moncton na ruim twee jaar toeren het laatste concert van de meest succesvolle tournee ooit.

In totaal zagen ongeveer 7,27 miljoen mensen U2 de laatste jaren optreden. De 360º tournee gaat de geschiedenisboeken in als de meest succesvolle toer aller tijden. In april verbrak U2 het record van The Rolling Stones, die tussen augustus 2005 en augustus 2007 ruim 558 miljoen dollar verdiende met hun ‘A Bigger Bang-tournee’. De 360º toer bracht in totaal ruim 736 miljoen dollar in het laatje. U2 trapte de toer op 30 juni 2009 af in Barcelona.

De 360º  tour bracht hen naar dertig landen, waar 110 concerten werden gegeven. U2 stond twee keer in Nederland, op 20 en 21 juli 2009 gaf U2 twee uitverkochte shows in de Amsterdam Arena. Hierna volgde een lange stilte rond U2,alleen Bono kwam regelmatig in het nieuws door zijn inzet voor allerlij goede doelen.

 • 'Ordinary Love'

Eind 2013 verscheen het nummer 'Ordinary Love'. Ordinary Love uit de film 'Mandela: Long Walk to Freedom' is een ode aan Nelson Mandela, die zo’n immense impact op onze wereld heeft gehad, en een man waarmee de band heeft samengewerkt in de strijd tegen aids in Afrika.

Bono en The Edge namen begin 2014 de 'Sonny Bono Visionary Award' in ontvangst. U2 krijgt de prijs voor het muzieknummer Ordinary Love die te horen is in de film 'Mandela: Long Walk to Freedom' van regisseur Justin Chadwick. De 'Sonny Bono Visionary Award' gaat normaal gesproken naar een regisseur, maar voor deze vijfentwintigste editie wilden zij U2, een visionaire groep en ’s werelds belangrijkste rockband, in de schijnwerpers zetten om hun ongeëvenaarde strijd tegen extreme armoede, ziekte en onrecht.

'Ordinary Love' werd ook genomineerd voor een Golden Globe Award in de categorie Best Original Song for a Motion Picture en in de categorie Beste Song bij de Broadcast Film Critics Association’s Critics Choice Movie Awards.

 • 'Songs of Innocence'

Begin 2014 kwam U2 met de single Invisible. De opbrengst van dit nummer ging naar een organisatie die tegen aids strijdt.

Na vier jaar afwezigheid kondigde U2 in 2014 een nieuw album aan, dat in september 2014 werd uitgebracht. Adam Clayton maakte bekend dat het album uit twaalf nummers zou bestaan.

Tijdens de lancering van de Iphone 6 werd U2 aangekondigd als special gast en zou de band tevens groot nieuws brengen. Naast een optreden werd er bekendgemaakt dat het nieuwe album Songs of Innocence ging heten.Tijdens het optreden speelde U2 de openingstrack van het album, genaamd: The Miracle (Of Joey Ramone), naar de in 2001 overleden zanger-gitarist Joey Ramone van de Ramones.

Tevens werd bekend dat iTunes-klanten het album al direct, exclusief konden streamen in hun bibliotheek. Door deze actie kreeg de band een hoop kritiek over zich heen.Plots heeft iedere Apple-gebruiker het album ongevraagd in zijn of haar bezit, en niet iedereen is daar even blij mee.De U2 fans vonden deze actie natuurlijk niet erg.

 • Innocense + Experience Tour 2015

Meer als vier jaar geleden gaf U2 tot dusver hun laatste concert in Europa (Rome, 8.10.2010) maar er is een nieuwe reeks concerten aangekondigd.U2 trapt zijn tournee in 2015 af in Vancouver en gaat vervolgens naar San Jose, Phoenix, Los Angeles, Montreal, Chicago, Toronto en New York. De Europese tak van de tournee start op 4 september in Turijn. De laatste twee optredens vinden in Parijs plaats

U2 geeft op 8,9,12 en 13 september 2015 concerten in de Ziggo Dome te Amsterdam.Het is de eerste keer dat U2 een optreden geeft in de Amsterdamse concertzaal. De laatste show van U2 in Nederland was in de Amsterdam Arena.Op 13 en 14 oktober werd het Sportpaleis in Antwerpen aangedaan als onderdeel van de tour.
Het geplande concert in Parijs werd afgelast vanwege de aanslagen in die stad.De concerten werden op 6 en 7 december 2015 ingehaald. De band Eagles of Death Metal, die tijdens de aanslagen optraden in de Bataclan, waren op 7 december special gast.

 • Joshua Tree Tour 2017

De Joshua Tree Tour 2017 was een wereldwijde concerttournee  ter gelegenheid van de 30e verjaardag van hun album uit 1987, The Joshua Tree. U2 speelde The Joshua Tree in zijn geheel. Het was de eerste keer dat de groep toerde in promotie van een album uit hun eigen catalogus, in plaats van een nieuwe release. 
U2 wilde oorspronkelijk een reeks eenmalige shows in de VS en Europa spelen om het 30-jarig bestaan ​​van The Joshua Tree te herdenken, maar besloot uiteindelijk om in plaats daarvan een volledige concerttour ervan te maken.

Het podium had een video-scherm van 61 bij 14 meter met een resolutie van 7,6 k, en is daarmee het grootste en hoogste videoscherm  volgens The Guardian dat ooit gebruikt werd bij een concert tour. Een silhouet van de Joshua Tree uit de hoes van het album werd op het scherm geschilderd. Fotograaf Anton Corbijn, die de hoes van het album fotografeerde, verschafte films die de uitvoeringen van de songs van het album deden begeleiden.
De Joshua Tree Tour 2017 bracht $ 317 miljoen op en verkocht meer dan 2,71 miljoen tickets in zijn 51 shows.

 • Songs Of Experience 2017

Op vrijdag 1 december 2017 was de release van het 14 studio album getiteld ‘Songs Of Experience’. Op dit veertiende studioalbum  staan dertien tracks, waaronder de nieuwe single ‘Get Out Of Your Own Way’. In augustus plaatste U2 al een video op Facebook van de albumtrack ‘The Blackout’. In september kwam de eerste officiële single uit, ‘You’re The Best Thing About Me’.

Het album ‘Songs Of Experience’ is geïnspireerd op het advies dat Bono ontving van de Ierse dichter, schrijver professor Brendan Kennelly, namelijk: “…write as if you’re dead”. Het resultaat is een intiem werk, een collectie van persoonlijke brieven aan mensen en over plekken, die Bono na aan het hart liggen, waaronder familie, vrienden, fans en ook zichzelf. ‘Songs Of Experience’ vormt een tweeluik met het in 2014 uitgebrachte ‘Songs Of Innocence’. Beide albumtitels zijn vernoemd naar een verzameling gedichten, gebundeld onder de titel ‘Songs Of Innocence and Experience’ van de 18e eeuwse Engelse dichter William Blake.

‘Songs Of Experience’ is opgenomen in Dublin, New York en Los Angeles en geproduceerd door Jacknife Lee en Ryan Tedder, samen met Steve Lillywhite, Andy Barlow en Jolyon Thomas. De cover van het album, een portret van twee tienerkinderen Eli Hewson (zoon Bono) en Sian Evans (dochter The Edge)  is van de hand van Anton Corbijn.