Adam

adam

Adam is geboren in Chinnor, Oxfordshire, Engeland, Adam Clayton is de oudste zoon van Brian en Jo Clayton. Het gezin verhuisde in hun jonge jaren van Engeland naar Nairobi als gevolg van het beroep van vader Clayton hij werkte namelijk als piloot. Toen Adam 5 jaar was besloot het gezin zich definitief te vestigen in Malahide in Ierland.

De Claytons raakten bevriend met de familie Evens. Adam kwam zo voor de eerste keer in contact met David (the edge) maar de werkelijke binding van U2 zou nooit zijn ontstaan als Larry Mullen.jr zijn beroemde advertentie niet had geplaatst op Mount Temple Comprehensive School.

Adam werd toen hij 8 jaar oud was naar een Britse kostschool gestuurd. Adam kon er zijn draai niet vinden en was er zeer ongelukkig in zijn nieuwe omgeving en vond troost in de Gramophone Society, die tweemaal per week bijeen kwamen om te luisteren naar klassieke muziek. Deze blootstelling aan klassieke muziek moedigde hem aan om pianoles te gaan nemen, maar dat was snel over vanwege het gebrek aan coördinatie en ambitie, en een groeiende belangstelling voor de gitaar. 

In zijn tienerjaren ging adam naar het St. Columba’s College, een Ierse publieke kostschool in Whitechurch waar hij bevriend werd met John Leslie. Na dat hij zich realiseerde dat Eric Clapton pas op zijn vijftiende met gitaarles begon kocht hij zijn eerste gitaar voor 5 pond en begon hij het leren van liedjes en volgde hij een aantal klassieke lessen. Na een tijdje stapte hij over op bas en vormde een bandje met John Leslie. Zijn ouders kochten hem zijn eerste bas – een donkerbruine Ibanez kopie.

Het volgende jaar werd Adam van school getrapt vanwege de slechte cijfers. Binnen een maand voor het bijwonen van zijn eerste termijn op zijn nieuwe school deed Adam audities in de keuken van Larry Mullens.jr.

Het resultaat was opname in de nieuw te vormen band FEEDBACK niet door zijn muziek kunsten maar meer voor zijn uiterlijk en het hebben van een eigen basgitaar. Paul McGuinness werd ingehuurd om de band fulltime te beheren en de band kreeg de naam U2.

In augustus 1989, Kwam Adam bovenaan in de kranten koppen toen twee undercover agenten hem oppakte voor in het bezit zijn van een kleine hoeveelheid marihuana in Dublin. De rechter had toegestaan dat Adam een gift deed van 25.000 pond aan “Dublin Women’s Aid Refugee Center”. In U2 by U2, beschreef Adam zijn veroordeling als een “kleine vergrijp dat sommige individuen probeerden op te blazen in iets heel ernstig. Helaas was dit niet de laatste keer dat hij te maken had met marihuana.

Het was tijdens de ZOOTV tour dat Adam een moeilijke tijd tegemoet ging, Adam werd vaak gezien met dragen van losse, felgekleurde kleding, sport-peroxide-blonde haren, voortdurend roken van sigaretten en genieten van het gezelschap van supermodellen.

Echter, tegen het einde van de tour gebeurde er het ondenkbare: Adam miste een optreden. Voor de eerste keer, U2 ging op het podium zonder een van haar eigen leden. Annuleren van de show was geen optie, en de beslissing werd genomen om Stuart Morgan zijn plaats in te laten nemen.

Na de ZOOTV tour ging Adam samen met Larry naar New York en nam gitaar lessen om zijn kennis te verbreden. Er volgde verschillende projecten met Larry waaronder de soundtrack van de film ‘Mission: Impossible’ wat hun een top 10 notering opleverde in Engelse hitlijst. Voor het nieuwe album pop was Adam weer helemaal terug bij U2.

Zijn spel op “Elevation,” “Beautiful Day”,”Stuck in a Moment You Can’t Get Out Of” op het album All That You Can’t Leave Behind en “Vertigo,” “Miracle Drug” en “Love and Peace or Else” op het album How to Dismantle An Atomic Bomb gaf hij de liedjes de melodie en kracht die zij nodig hadden.

Adam heeft verklaard om bij U2 te zijn de beste beslissing is die hij ooit genomen heeft.