Parijs 3

U2 terug in Parijs

U2 heeft gisteravond opgetreden in Parijs. Het concert stond eigenlijk gepland voor 14 november, maar werd vanwege de aanslagen in de Franse hoofdstad uitgesteld.

“Vive la France”, riep Bono toen hij het podium opkwam van de AccordHotel Arena.

U2 had Parijs drie weken geleden, na de aanslagen in de stad, een belofte gedaan. ‘Wij komen zo snel mogelijk terug om de afgelaste concerten in te halen’.

U2 was op 13 november, op de dag van de aanslagen, in Parijs, net als de Eagles of Death Metal, die in Le Bataclan speelden. De band repeteerde ’s avonds in de AccorHotels Arena te Bercy, op een paar kilometer afstand van Le Bataclan, toen daar het vuur werd geopend en negentig rockfans werden vermoord. De concerten van 14 en 15 november moesten worden afgeblazen omdat in Parijs de noodtoestand was uitgeroepen.
Zondag loste U2 de belofte in.Op grote schermen werden de namen van de slachtoffers geprojecteerd. Er waren ook foto’s te zien van slachtoffers van andere gewelddadige aanvallen door de jaren heen.

U2 begint, met ‘The Miracle (of Joey Ramone)’, waardoor het publiek direct in de stemming is.Na een zestal nummers ispreekt Bono voor het eerst het publiek toe. Over de wonden van Parijs. De rouw, het leed dat de stad is aangedaan. ‘Vannacht zijn we allemaal Parijzenaren’, zegt Bono. ‘En het lijkt alsof de hele wereld hier aanwezig is.’

Bij ‘Sunday Bloody Sunday’ wordt de sfeer anders in de zaal. Op de beeldschermen komen terreurbeelden voorbij, uit Ierland. ‘Remember the victims’, en ‘Ready for peace, but prepared for war.’ Huiveringwekkend, en in de Arena wordt het dan ook doodstil. Bij het nummer ‘October’ worden indringende beelden van de verwoeste Syrische stad Kobani getoond, en beelden van IS-strijders.

De ruim tweeënhalf uur durende show kwamen alle namen van de slachtoffers op de Franse vlag, waarbij Bono a-capella ‘Ne Me Quitte Pas’ song.
De verrassing van de avond was een gast optreden van Patti Smith met haar strijdlied ‘People Have The Power’ in een hard rockende U2 versie.

Deze show werden maar liefs 27 nummers gespeeld wat gelijk komt met het record uit Köln op 18 oktober 2015

Share
Geplaatst in Tour.